Op zoek naar een woning? Houd rekening met de volgende aankoopkosten
Sta je voor de aankoop van een nieuwbouwwoning dan ligt het uiteindelijke kostenplaatje een stuk hoger dan alleen de aankoopprijs. Er zijn een aantal bijkomende kosten waarmee je rekening moet houden. Denk aan btw, notariskosten en mogelijke extra uitgaven. We bereiden je met dit artikel graag voor op het financiële plaatje dat komt kijken bij een nieuwbouwwoning, en zetten daarom de belangrijkste aankoopkosten van een woning op een rij.
1. Btw op een nieuwbouwwoning
Voor een bestaande woning betaal je registratierechten, terwijl een nieuwbouwwoning onder het btw-stelsel valt. Je betaalt dus 21% btw op de aankoopprijs van je woning. Dit is misschien even slikken, maar je krijgt er wel een instapklare, moderne woning voor terug. Bij een renovatie of heropbouw kan je vaak terugvallen op een verlaagd btw-tarief van 6%. Dat is dus zeker de moeite om eens na te vragen.
2. Grondkosten en registratierechten
Als je een nieuwbouwwoning koopt met een apart stuk grond, betaal je registratierechten op de grond. In Vlaanderen bedragen deze 12%. Koop je een woning en grond samen, dan wordt vaak een opsplitsing gemaakt tussen de grond (registratierechten) en de woning (btw).
3. Notariskosten
Koop je een woning dan betaal je sowieso notariskosten. Want die stelt de akte op en zorgt dat alles juridisch correct verloopt. Deze kosten variëren naargelang de aankoopprijs en zijn wettelijk vastgelegd.
4. Financieringskosten
Neem je een hypothecaire lening om de woning te financieren? Dan zijn er bijkomende kosten, zoals:
- Dossierkosten: voor het openen van de lening.
- Hypotheekaktekosten: voor het registreren van de lening bij de notaris.
- Schattingskosten: de bank laat de woning vaak schatten om de waarde te bepalen.
5. Verzekeringen
Koop je een nieuwbouwwoning? Een brand- en schuldsaldoverzekering zijn vaak verplicht als je een lening aangaat. Deze verzekeringen beschermen zowel jou als de bank tegen onverwachte situaties.
6. Eventuele extra kosten
Hoewel nieuwbouwwoningen vaak instapklaar zijn, zijn er nog enkele aankoopkosten van je woning waar je rekening mee moet houden, zoals:
- Tuin en omgevingswerken: afhankelijk van het project zijn ze soms niet inbegrepen.
- Aanpassingen of upgrades: kies je voor extra’s, zoals een luxueuzere keuken of badkamer, dan kunnen er extra kosten bijkomen.
KEPLER maakt het eenvoudiger
Bij KEPLER zijn we transparant. Een KEPLER-woning is tot in de puntjes afgewerkt. Van keuken tot badkamer. Jij moet je dus al geen zorgen maken over kosten achteraf. Bovendien hanteren we een duidelijke prijsstructuur, zodat je precies weet waar je aan toe bent.
Benieuwd naar de meest energiezuinige woningen op de markt?
Check onze nieuwbouwprojecten in Houthulst, Opwijk, Beringen, Duffel, Ranst, Nieuwerkerken, Galmaarden, Hasselt, Heers, … Of kom langs in onze kijkwoning, waar we je met veel plezier rondleiden. Contacteer ons voor meer info.